CD-ROM’lar içeriginin degistirilmesine imkan tanimaz
Içerisinde herhangi bir veri bulunan CD-ROM’larin yüzeyi metalden olusur. Çogunlukla alüminyum veya alüminyum kaplamadan olusan CD’ler eger biraz daha gümüsümsü bir görünüme sahipse, üretici pirinç kullanmis demektir. Bu islem CD’ye altini andiran bir parlaklik veriyor. Metali istenilen mikrometre kalinligina getirebilmek için önce CD önce isitilir ve sonra preslenir böylece istenen bilgiler bir daha degistirilemez bir sekilde saklanir.

Bir kere yazabilen CD-R
Bir kere yazilabilen CD-R’lerde ise veri degistirilebilir. Burada veri kismi “dye” adi verilen organik renkli bir maddeden olusuyor. Bu madde CD’nin de rengini belirtiyor. Bu madde çogunlukla yesil, mavi, ya da altin rengindedir. CD yazici, veriyi lazer isinlariyla yaziyor ve bu islem sirasinda 300 celsius’luk bir isiyla isin renkli yüzeye düsüyor, bu sayede bu kisimda bir derinlesme gerçeklesiyor, yani bir Pit olusuyor. Pit’lerin olusmasi Land’lerin olusmasi anlamina da gelecegi için böylece veriler CD yüzeyine yazilmis oluyor.

Tekrar yazabilen CD-RW
Bir kere yazilabilen CD-R’lere göre bu teknoloji CD-RW’lere veriyi yaziyor ve siliyor. CD-R’de oldugu gibi bunda da metal yansitici bir yüzey üzerinde renkli bir kisim bulunmakta. Bu yüzeyde de veri kodlanmis halde saklaniyor. CD-RW’deki renkli kisim iki farkli tipi bir arada bulundurabiliyor: Kristallin ve Amorph. Kimyacilar kristallesmeden katilasan sivilara amorph adini veriyorlar. Örnegin, Cam. Renkli tabakadaki amorph kisimlari isini yansitmadan geçirir. Geçen isik ancak metal kisimdan yansiyarak geri döner. Kristallin kisimlar ise lazer veriyi okurken yansitir. Kristallin ve amorph iki farkli yansitici yüzey olusturur ve bu sayede dijital veriler birlestirilir. CD-RW’nin yazilmasi sirasinda yazici renkli yüzeye yogun lazer isinlari yollamaktadir. Bu esnada isi 500 celsius’u bulabilir. Bu islemden hemen sonra renkli madde hemen sogumakta ve amorph bir duruma gelmektedir.

CD-R’daki gibi CD’yi eski haline döndürmek mümkün. Amorph bölgeler 200 celsiusa kadar tekrar isitildiginda daha yavas soguyarak kristallesiyor ve veri siliniyor. Ve CD-RW tekrar yazilmaya el verisli hale geliyor. Bu silme islemi sirasinda CD’nin sarmal kalibi da yok olmasin diye üreticiler seffaf olan yüzeye bir de sarmal kalibi basiyor ve bu sayede tekrar ayni sekilde CD’ye veri yazmak mümkün oluyor.

Kombi aletler ve DVD yazicilar yolda
Bu arada CD-RW yazabilen ve DVD okuyabilen aletler epeydir piyasada kolayca bulunabiliyor. DVD’lerin yazilabilmesi ise hala pahali ve problemli bir is. Böyle bir alet için binlerce dolari gözden çikarmalisiniz. Ancak Panasonic yakin zamanda böyle bir DVD yaziciyi piyasaya 500 dolar civarinda bir fiyata piyasaya sürecegini bildirdi. Bununla birlikte DVD sürücüler de PC’lerin standart donanimlarina eklenecek. DVD yazabilen aletlerin su ana kadar yayginlasmamasinin en büyük sebeplerinden biri de büyük üreticilerin kayit formatlari konusunda anlasamamalari ve bu konuda uyumluluk problemlerinin sürmesiydi. Panasonic’in ürettigi çözümü merakla bekliyoruz.

CD’lerde renk ve performansa dikkat
Çogu CD 650MB kapasiteye sahiptir. Ancak bu deger günümüz ihtiyaçlari göz önüne alinirsa artik büyük bir kapasite degil. Bazi diskler 655 hatta 700MB kapasiteye sahip olabilir. Bunlarin arasindaki fark sarmallarin arasindaki açikliktir. Üreticiler bu sarmallarin arasindaki boslugu daraltarak daha fazla sarmali disk yüzeyine ekleyebiliyorlar. Yeni mevcut sürücülerin genellikle bu yeni CD’lerle bir sorunu olmuyor ancak eski sürücüler problem yaratabilir. CD-RW’lerde ise üzerinde yazan hiza dikkat etmelisiniz. Yazicinizi destekleyen hizlardaki CD’leri almalisiniz. Daha ayrintili bilgiyi CD’nin paketinin üzerinde bulabilirsiniz. Ayrica CD’lerdeki renk farklari da kalitede rol oynar. Mavi ya da yesil renkteki CD’ler ucuzdur ancak daha az dayanir (10 sene kadar). Ayrica bu CD’lere Audio kayit ettiginizde bazi müzik setleri bunlari okumakta zorlanabilir. Bu yüzden biraz daha pahali olan ancak daha fazla dayanan (100 sene kadar) yesil sari parlayan altin rengindeki CD’leri tercih edebilirsiniz.