CD-ROM'UN BİLGİSAYARA BAĞLANMASI


CD-ROM'un üzerinde veri, power (güç), jumper, digital ve analog çıkışları vardır.

İlk önce bilgisayarımızın IDE2 (Secondary) yuvasına CD-ROM'un veri çıkışına, güç kaynağımıza bağlı olan elektrik kablosunu da CD-ROM'un power (güç) çıkışına bağlarız, üzerindeki jumper ayarını slave'e getirdikten sonra, bilgisayarımızın bios'una girerek sabit diskle ilgili olan yerden Secondary Slave'i Auto yaparız. Bunun sebebi sistemin CD-ROM'u otomatik olarak tanıması içindir. CD-ROM arkasında bahsettiğimiz gibi dijital ve analog çıkışlar vardır.

CD-ROM'lar bilgisayarımıza nasıl takılıyor ve tanıtılıyorsa aynı şekilde DVD-ROM'larda bilgisayarımıza takılıyor ve tanıtıyoruz. CD-R,CD-RW bilgisayara tanıtılması aynı CD-ROM'un tanıtılmasına benzer, aradaki fark sadece CD-R ya da CD-RW'ın bilgisayar tanıtılması için bir karta ve bu kartın tanıtım disketi ya da CD'sine ihtiyaç duyulmasıdır. Bu kart genellikle SCIS arabirimini kullanır ve PCI slot'una takılır. CD-R ya da CD-RW sisteme tanıtıldıktan sonra bunların çalışması için gerekli programlarında bilgisayara yüklenmesi gerekir. Bu programlar genellikle satın aldığımız CD-R ya da CD-RW'la beraber gelir ya da ekstradan satın alarak temin edebilirsiniz.

CD-ROM'DAKi ARABiRiMLER ,

Arabirimler bilgisayarımız ile sürücümüz arasındaki bağlantı şeklidir. CD sürücümüz bu bağlantıyı kullanarak veri alış verişini gerçekleştirir. Bu arabirimler bizim tercihimize göre değişebilir, yani kullanacağımız CD sürücüsü dahili mi yoksa harici mi olacak? Dahili CD sürücüler SCSI veya EIDE arabirimi kullanırlar: SCSI (Small Computer System Interface) arabirirnleri EIDE'lere (eski arabirim) göre daha hızlıdır , aynı zamanda da daha pahalı ve kullanımı biraz karışıktır. SCSI arabirimini kullanmak için bilgisayarımızda bir SCSI arabirim kartı bulunması gerekir.

EIDE (Enhanced Integrated Drive Electronics) arabirim tak ve kullan özelliğini sahiptir, bu Windows'umuzun sürücüyü otomatik olarak tanımasını sağlar, doğal olarak tanıtma işlemi SCSI karta göre daha kolay ve daha zahmetsiz olur. Bu iki arabirimin dışında birde IDE arabirimi bulunmaktadır. Günümüzde genellikle bu arabirim bilgisayarlarla standart olarak gelir. Eğer IDE arabirimini kullanmak istiyorsanız, bilgisayarınıza IDE arabirim kartı yoksa eklemeniz yeterli olacaktır. Günümüzde kul1anılan bilgisayarda genellikle EIDE arabirimi kullanmaktadır. Harici sürücülerde paralel bağlantı noktası olan, PCMCIA ve USB arabirimlerini kullanırlar. Paralel nokta bağdaştırıcısı PC kartlarından daha elverişlidir fakat daha yavaştır. PCMClA (Personal Computer Memory Card International Association) kartları PC kart yuvasına takılabilen ufak, kredi kartı boyutunda bir cihazlardır. USB (Universal Serial Bus) arabirimi yeni bağlantı noktalarından biridir ve paralel bağlantı noktalarından daha hızlı fakat PCMCIA arabirimlerinden daha yavaştır. Bilgisayarınız USB port'una takılmış olan bir cihazı anında tanır . Yukarda anlattıklarımıza göre CD- ROM'lar nasıl bilgisayara bağlanıyorsa aynı yöntemler DVD'ler içinde geçerlidir, dolayısıyla tekrar etmemize gerek yok.

 

1-2-3-4