Bir kaç yıl önce 2X CD yazıcılar 400-500$ gibi çok yüksek fiyatlardan satılıyordu. Devir değişti, 32X-40X'lik bir CD yazıcı artık 100$'ın altına bulunabiliyor. Hatta bazı firmalar 24X gibi piyasadan yavaş yavaş çekilen CD yazıcılarını çok çok uygun fiyatlarla satarak her PC'ye bir CD-Yazıcı girmesine büyük imkan tanıyor. Her PC'ye bir CD yazıcı girecek ama kullanıcılar CD-Yazıcı seçerken biraz zorlanıyorlar.

Bu incelememiz ülkemizde bulunabilen ve kaliteli anakartlarıyla tanıdığımız ASUS'un CRW-4012A CD Yazıcısı üzerine. "Acaba alınabilir mi? Performansı nasıl? Özellikleri nedir?" gibi soruları cevaplamaya çalışacağız.



ASUS CRW-4012A, 40X yazıyor, 48X okuyor ve 12X tekrar yazabiliyor. Bu modelin bir üst modeli olan, 48X yazan modeli, fiyat listelerinde gözüküyor artık.

CD yazıcımızın okuyabileceği CD türleri arasında CD-DA, CD-ROM, CD-ROM XA, Photo CD, Mixed Mode CD-ROM, CD-I, CD-Extra, CD-Text, Video CD, DVCD ve Bootable CD'ler yer alıyor.$NEWPAGE$
Kutu içeriği şöyle:

• ASUS CRW 4021A
• Kullanım kılavuzu
• 1 tane boş 40X CD-R, 1 tane de boş 12x CD-RW. İkisi de 700 MB.
• IDE kablosu (UDMA 33 standartlarında)
• Kasaya monte edilmesi açısından vidalar [ paslanmaz çelik :) ]
• Ses kartı ile bağlantı için bir kablo
• 1 adet program CD'si (Nero Burning ROM ve sürücüler)
• ve son olarak CD çekmecesini açmak için CD yazıcının üstündeki deliğe uygun bir aparat



CD yazıcımızın önden görünüşü oldukça şık. Ağır başlı bir havası var ve ben buradayım diye bağırıyor, tabii bunu Stop/Eject tuşuna basıp CD çekmecesinin dışarı çıkmasını izlerken daha iyi anlıyorsunuz. Bende, CD çekmecesi içeri girerken parmağınız araya sıkışırsa kopartacakmış gibi bir izlenim yarattı.Tabii denemedim :)

Ön panele ilişkin diyebileceğim başka bir nokta ise okuma ışığı CD'niz sürücüdeyken daima yanıyor. Okurken yanıp sönüyor. Bu şekilde yazıcınızda CD var mı yok mu anlayabiliyorsunuz.



$NEWPAGE$ASUS'un CRW-4012A modelinde kullandığı kendi teknolojileri şöyle:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


FlextraLink:
FlextraLink, esnek ve stratejik yazma teknolojisi (Flexable and Strategic Writing Technology). Bu teknoloji "Buffer Underrun" teknolojisi ile aynı. Sahip olunan 2MB'lık tampon belleğin herhangi bir aksilik durumunda kullanılmasını ve CD'nin yanmasına engel oluyor.

FlextraSpeed:
FlextraSpeed, esnek ve stratejik hız değişimi teknolojisi (Felexable and Strategic Speed Switch Technology).Bu teknoloji CD'nin bulunduğu koşul, ortam ve kalitesi ele alınarak sunulabilecek maksimum yazma veya tekrar yazma değerini ortaya çıkarıyor. Böylece kullandığınız hızın CD'ye uymaması halinde CD'yi yanmaktan kurtaran bu teknoloji yine bir güvenlik önlemi olarak karşımıza çıkıyor.

DDSS II:
DDSS II, çift dinamik süspansiyon sistemi (2nd Generation Double Dynamic Suspansion System). Diğer teknolojilerin farklı markalarda aynı işlevi gören, fakat farklı isme sahip teknolojilerine göre bu teknoloji tamamen ASUS'a mahsus (başka bir deyişle Made by ASUS diyebilirim). Çift dinamik süspansiyonun sağladığı darbe ve titreşim emmeyi amaçlayan sistem yüksek hızdaki sorun yaratabilecek olaylara sebebiyet vermiyor. Gerçekten yararlı bir özellik olduğunu belirtmeliyim.Gürültü olayının çok azda olsa azalmasına katkısı olması sevindirici.



Zone CLV:
Zone CLV, sabit doğrusal hız teknolojisi (Constant Linear Velocity). Bu teknolojinin açıklanması daha çok fizikle bağlantılı.Onun için biraz daha farklı açıklamak gerekir.

Bir CD'nin arka yüzünü ele alalım. En içte kalan kısımda bir tam dönüşte örneğin 10Mb okusun, dış kısımdaki bir tam dönüşte ise 20Mb okusun. Değerler tamamen hayal ürünü bunu unutmayalım, çünkü yanlış bir bilgi olmasın, amaç en basit yoldan mantığı kavramak. Her iki seferde bir tur attık ama birinde 10 diğerinde ise 20Mb okuduk. Sonuçta ilk okumada iç kısmı örneğin 10X ile okuduysa en dış kısmı 20X ile okumuş olduk.Yani bir turdaki aynı yarı çapın büyüklüğü, bize aynı sürede daha fazla bilgiyi okuma imkanı sağladı.

Örnekte sadece mantığı anlamak açısından alakasız değerler kullandım ama sanırım anlatmak istediğimi bu sekilde daha iyi anlatabildim. İşte bu şekilde en iç kısım düşük hızda okunup yazılırken dış kısma çıkıldıkça yarıçap genişliyor, okuma ve yazma hızı da aynı doğrultuda artıyor.

Buradan çıkartacağımız sonuç şu: 40X CD yazıcımız CD'nin her bölgesine aynı hızla yazmıyor. İlk başta düşük hızla başlıyor. Yavaş yavaş hız yükselerek CD'nin dış kısımlarında 40X yazma hızına ulaşıyor. Detaylarını yazma testinde vereceğiz.

Genel olarak CD yazıcımızın özellikleri bu kadar. Şimdi yazma ve okuma testlerine geçebiliriz.